Πληροφορίες

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Η ιστορία του Limoncello

Limoncello είναι η ιταλική λέξη που αναφέρεται σε ένα λικέρ,  έντονα αρωματισμένο με λεμόνι το οποίο κατάγεται στο  Sorrento, στην ακτή Αμάλφι, και το νησί του Κάπρι, αλλά επίσης είναι πολύ δημοφιλές σε όλη την Ιταλία. Το Limoncello είναι κατασκευασμένο από ξύσμα λεμονιού (αυστηρά μη επεξεργασμένο),  νερό, αλκοόλ και τη ζάχαρη. Πρόκειται για ένα ηδύποτο  που καταναλώνεται συνήθως μετά τα γεύματα, αλλά είναι ένα τέλειο ποτό για κάθε περίσταση.

Η προέλευση του Limoncello τυλίγεται από μυστήριο και οι  θεωρίες είναι πολλές, όπως πάντα.
Μερικοί θυμούνται τους αγρότες και τους αλιείς να έχουν σαν έθιμο να πίνουν  λίγο λικέρ λεμόνι το πρωί για να αποκρούσουν το κρύο.
Σύμφωνα με τον Lee Marshall, Βρετανός δημοσιογράφο που ζει στην Ιταλία από το 1984 και ο οποίος γράφει για την ιταλική εβδομαδιαία δημοσίευση Internazionale, ιστορία του Limoncello είναι μικρή και δεν έχει τις ρίζες της στην αγροτική παράδοση.
Σε άρθρο με τίτλο L'invenzione della tradizione του (Η Εφεύρεση της παράδοσης), ο Marshall υποστηρίζει ότι δεν έχουμε καμία ιστορική τεκμηρίωση αναφορικά με τη ύπαρξη  του Limoncello πριν από την έναρξη του εικοστού αιώνα. Επιπλέον, Marshall γράφει ότι εκτός από μια χούφτα των οικογενειών και κοινωνικών κύκλων, λίγοι το γευτήκαν  πριν από το 1988, όταν ο επιχειρηματίας Massimo Canale από το Κάπρι καταχωρήσει το εμπορικό σήμα «Limoncello di Capri» και άρχισει να παράγει το κίτρινο λικέρ σε ποσότητες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν πρώτα τα μπαρ, εστιατόρια, σούπερ μάρκετ και σε όλη την περιοχή, και, στη συνέχεια, σε όλο τον κόσμο.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με Marshall, Limoncello, ως εμπορικό φαινόμενο, έχει την ίδια ηλικία με το internet !!!!

Από το νησί Κάπρι η φήμη Limoncello σύντομα έφτασε Μιλάνο, όπου ονομαζόταν Limoncino. Στη συνέχεια, έκανε την εμφάνιση του νοτιότερα προς την Ρώμη  (er Limoncello), και τελικά έφτασε και στην  Νάπολη, όπου τα  bars  περήφανα είχαν ξεκινήσει η προβολή των μπουκαλιών γεμάτα με κίτρινο υγρό χρυσάφι.
Το μυστικό της επιτυχίας του ήταν η μοναδική του γεύση που επιτυγχάνεται με την χρησιμοποίηση ποιότητας  των λεμονιών που καλλιεργούνται μόνο σε ορισμένες περιοχές της Καμπανίας, στη νότια Ιταλία.
Αν και λικέρ με υψηλό αλκοολικό βαθμό, το άρωμα και η γεύση αυτών των ποικιλιών των λεμονιών επιτρέπει σε αυτό το ποτό για να είναι γλυκό και ευχάριστο στον ουρανίσκο.
Για να εκτιμήσουμε Limoncello στο έπακρο, θα πρέπει να το σερβίρουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία η οποία και το καθιστά πολύ δροσιστικό την καλοκαιρινή περίοδο

Πρώτα ήταν μια μανία, μετά ήταν της μόδας, και τώρα είναι μια σταθερή αξία που δεν είναι καν πολλές διεκδικητές της μπορούν να μιμηθούν: κανένα άλλο λικέρ από μια απλή έγχυση μπορεί να ικανοποιήσει τη γεύση σε όλο τον κόσμο.
Το πρώτο δείγμα  της επιτυχίας αυτού του ποτού είναι απομίμηση, και την παραγωγή και αν δεν την μιμήθηκαν όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο ( συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντα )

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του αυθεντικού  Limoncello και του βιομηχανικού ; Η απάντηση είναι απλή: Τα Λεμόνια!!
Για να δημιουργήσετε αυτό το λικέρ από τη φλούδα λεμονιού, πρέπει να είστε σίγουροι για την προέλευση των εσπεριδοειδών, τα οποία κατά την πλειοψηφία τους ραντίζονται με χημικά φυτοφάρμακα.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Η διαφορά έγκειται επίσης στη γεύση, η οποία εξαρτάται από τις ποικιλίες που χρησιμοποιούνται: Femminiello από Massa Lubrense (ωοειδές σχήμα, απαλό δέρμα, πολύ ζουμερά) και Sfusato από το Αμάλφι (κωνικό σχήμα, μεγάλο με ένα παχύ, κίτρινο φλούδα και σχεδόν χωρίς καθόλου σπόρους ) οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αυτού του λικέρ χαρακτηρίζοται από το έντονο άρωμα των αιθέριων ελαίων που κληρονομούν από το περιβάλλον που καλλιεργούνται .

Η μοναδική φύση των φρούτων αυτών εξαρτάται από το μικροκλίμα, την εγγύτητα προς τη θάλασσα και την προστασία από τους ψυχρούς ανέμους, χάρη στη χρήση των παραδοσιακών pagliarelle (άχυρο ψάθα) που καλύπτει τα χωράφια. 

Σε επόμενο άρθρο συνταγή αυθεντικού Limoncello di Sorento καθώς και φωτογραφίες από τα στάδια παραγωγής του . 

2 σχόλια: